Community Care West Brabant
In West Brabant zijn de gemeente Etten-Leur en Oosterhout samen met de organisaties Surplus, Avoord, Thebe, ActiefZorg, Mijzo, Crataegus woonzorg en CZ zorgkantoor ervan overtuigd dat maatschappelijk uitdagingen alleen in nauwe samenwerking met alle maatschappelijke partijen (zowel formele als informele zorg en ondersteuning) opgepakt kan worden. Daarom zijn eind 2023 de projecten community care in Etten-Leur en Oosterhout van start gegaan.
We richten ons in deze projecten op kwetsbare ouderen in de gemeente Etten-Leur en Oosterhout.
- Thuiswonend
- Waarbij sprake is van een (professionele) hulpvraag op een van de levensgebieden maar nog geen WLZ ontvangen
- Met bereidheid tot deelname aan het project en vanuit het sociale netwerk om mee te helpen
Met Community Care West Brabant willen we het organiseren van zorg en ondersteuning op een andere wijze uitvoeren. Niet vanuit de verschillende wetten (Wmo, Zvw, Wlz), maar vanuit het perspectief van de inwoners/ de cliënten en wat hij of zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig mee te kunnen doen aan de samenleving en thuis te kunnen blijven wonen. De verbinding tussen informele zorg (inwoners onderling, sociale omgeving) en formele zorg (professionals) is een essentieel onderdeel van de Community Care aanpak.
De projecten Community Care West Brabant zijn onderdeel van het regionale programma ouderenzorg West Brabant, actielijn 2: de zorgzame samenleving.
De uitgangspunten van Community Care West Brabant
- Het organiseren van zorg en ondersteuning vanuit één integraal (domeinoverstijgend) perspectief, waarbij ook het privédomein van de inwoner en de lokale gemeenschap (community) wordt betrokken, draagt bij aan een beter antwoord op de vraag van de kwetsbare thuiswonende inwoner en zijn/haar omgeving.
- De kwetsbare inwoner kan hierdoor zo lang mogelijk met zoveel mogelijk kwaliteit van leven verantwoord thuis (in de eigen leefomgeving) blijven wonen, wat ook een gunstig effect heeft op de directe naasten en de leefbaarheid van onze lokale gemeenschap. Langer thuis blijven wonen, waarmee opname in het verpleeghuis (Wlz) of crisisopname wordt uitgesteld of voorkomen.
- De kwaliteit van leven van de inwoner te verhogen tegen mogelijk lagere maatschappelijke kosten. Daarbij is de sociale ondersteuning in eerste aanleg dominant daarna en naast professionele zorg en ondersteuning.
- Door de koppeling met de informele zorg en ondersteuning als voorliggend aan formele (professionele) zorg en ondersteuning zal minder een beroep gedaan worden op professionals en daarmee de druk op de arbeidsmarkt kunnen verlichten.
Deze uitgangspunten sluiten aan bij de schijf van vijf:
- Altijd uitgaan van de eigen regie van de cliënt. Wat vindt de cliënt belangrijk en wat kan hij of zij nog zelf?
- Welke hulpmiddelen kunnen worden ingezet.
- Wat kunnen de naasten en het netwerk doen.
- En tot slot wanneer is professionele zorg of ondersteuning nodig.
De leefcoaches
Inwoners die aan het project deelnemen worden verbonden aan een leefcoach die optreedt als vaste partner en aanspreekpunt. De leefcoach is verantwoordelijk voor het samen opstellen en beheren van een integraal ondersteuningsplan (arrangement) van de inwoner en zijn of haar naast(en). Een arrangement is een samenhangend pakket aan diensten.
Om de zorg en coördinatie integraal te organiseren krijgt de leefcoach de mogelijkheid om zorg en ondersteuning in te zetten vanuit het gemeentelijk domein (Wmo), het domein van de zorgverzekeringswet/wijkverpleging en deWlz. De leefcoach heeft daarmee doorzettingsmacht om in de diverse domeinenzorg en ondersteuning en daarmee een integraal aanbod te organiseren.
Mensen verschillen van elkaar: in hun mogelijkheden om hun leven zelf vorm te geven, in hun netwerk, in hun vaardigheden om gebruik te maken van digitale toepassingen en hun financiële mogelijkheden. Wat mensen wel gemeen hebben, is dat ze zo lang mogelijk zelfstandig willen zijn, regie willen houden op hun eigen leven en willen wonen op een plek waar ze zich thuis voelen. Daarin zoekt de leefcoach altijd de verbinding met de omgeving en de zorg en ondersteuning die beschikbaar is.
Leefcoach is een rol en geen nieuwe functie. Een leefcoach kan zowel een zorg of een welzijnsachtergrond hebben. De meerwaarde van de leefcoach voor de client:
- In vroegtijdig stadium in gezet kunnen worden en aansluiting vinden.
- Daardoor preventieve interventies kunnen inzetten om zwaardere zorg en ondersteuning te voorkomen of uit te stellen.
- Client en of de naasten blijven zelf de regie houden.
- Tijd hebben om de cliënt en diens netwerk goed te leren kennen.
- Familie/mensen uit het netwerk betrekken t.b.v. steun en inzicht.
- Proactief kunnen handelen over de domeinen heen en in samenwerking met andere professionals die betrokken zijn of betrokken moeten worden.